20100812

Bir insanın kullandığı yazım dilinden, o insanın cinsiyetini tahmin edebilir miyiz? Ancak bu yazım dili, mekanik -bilgisiyar ortamı- olacak; el yazısı değil.

5 yorum:

orta karar dedi ki...

Tahmin yürütebilirsin ama doğru tahmin edebilir misin, her zaman değil bence.

Ama bazen çok bariz şekilde 'x'tir, 'y'dir diyebilirsin. Hatta daha fazlası

Burak Özkan dedi ki...

Heh, cevaplayan biri çıktı. :)

Öhöm. Şimdi, evet ilk etapta olup biten basit bir tahmin yürütmedir; ve bunu bazen sezgisel bir şekilde bazen de mantık yürüterek yaparsın, öyle değil mi? Bazen de, dediğin gibi yazıdaki 'konuşma' şeklinden yazının bir kıza mı yoksa bir erkeğe mi ait olduğunu ayırt edebilirsin. Nedir; yazıdaki eğilim, daha çok nereye yöneliktir gibisinden. Ama ben biraz da bilimsel olarak merak ediyorum.

Diyelim ki normal formları zorlayan bir yazı ile karşı karşıyayız; yazarın cinsiyetine dair bir eğilim veya bir belirti yok. Yine de bir şekilde, o yazının kime ait olduğu ortaya çıkabilir mi? Tıpkı el yazılarının karşılaştırılması gibi. Çünkü fark ettim ki, bir yazıyı okurken bir yandan da onu analiz ediyoruz; kime ait olabileceğini; nasıl birine ait olabileceğini çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda ne kadar ileri gidebiliriz?

orta karar dedi ki...

40 Dk'lık mesafeden gelen suflenin, 2.5 saat sonra hala sıcak kaldığı bir ortamda cevaplamaktayım bu soruyu. Bilgine =)

El yazılarının teknik sırrı hakkında derin bilgim yok. Ama karşılaştırmalarda ya da her ne ise yapılan, referanslar olsa gerek diye düşünüyorum. Sağa yatık 'g' harfleri genelde ağır yaşanmış bir ergenlik belirtisidir gibi. Bu karakter tahlili gb oldu sanırım. Ama işte bak derin bir bilgim yok. (Sus o zaman gerçi) =)

Sufle hala sıcak, dikkatini çekerim. =) 1000 kelimeden az uzunluktaki bir metinden birden fazla kez sufle diyebilen ve sufle ticaretiyle uğraşmayan biri, büyük ihtimalle kadındır denebilir mesela. Yanıladabilir insan bi'tabi

Ama mutlaka vardır referanslar.

Pekii, normal formları zorlayan bir yazı ile karşı karşıyayız?? Nedir?

...fark ettim ki..konusuna da katılıyorum son derece

Burak Özkan dedi ki...

Karşı karşıyayız derken, 'örneğin' demek istemiştim. Aslında çok da üstünde durulması gereken bir konu değil belki; en azıncan cinsiyet açısından ama cinsiyeti çözülebiliyorsa, karakter de daha rahat analiz edilebilir diye düşündüm. Özellikle kendi karakteri hakkında bilgi içermeyen yazılar yazan insanlarla ilgili.

Neyse, en azından üstüne az da olsa kafa patlattık; o da yeter.

Sana afiyet olsun diyorum; ben de bir yandan TED izliyorum. :)

orta karar dedi ki...

Teşekkür ederim =)

Sufle deli uyku yapar bu arada =P

İyi seyirler