20101216

Şizoid Görüngü: 'Dramatik Notlar' -1-

-Depresyon nesne ilişkileri ile ilgilidir. Şizoid kişi ise nesneleri reddetmiştir, onlara hala gereksinim duysa bile.

-Şizoid kişi çok duyarlıdır ve çabucak, istenmediği duygusuna kapılır, çünkü kendi iç dünyasında hep terk edilir.

- "İçinde ve dışında", "girişme ve kaçma", "tutunma ve kopma" arasındaki gidip gelmeler, doğal olarak yaşamdaki tüm sürekliliği bozar ve yıkar; bunun doğurduğu kaygı belli bir noktadan itibaren sürdürülemeyecek düzeye ulaşır. İşte bu aşamada nesne ilişkilerinden tam bir kaçma baş gösterir ve kişi açıkça şizoid, çoşkusal bakımdan erişilemez ve çevresinden kopuk bir duruma girer.

- '..."belirli aralıklarla ortaya çıkan ve 'benimle' fazla ilgisi olmayan biyolojik bir itki" dediği şeye indirgediği cinsel etkinlikte bile duygular dışlanmıştı.'

- Fairbairn şizoid bireyin sorununun, korkuyla geri çekilmesinin kişisel nesnelerle gerçek ilişkiler kurma yeteneksizliğiyle sonuçlanması olduğunu belirtmiştir; bu öylesine büyük bir korkudur ve sonuçta yol açtığı yalıtım öylesine mutlaktır ki, sonunda toptan tüm nesneleri ve böylelikle kendi benini de yitirmeyi göze alır. Şizoid geri çekilme ve gerilemenin yeniden doğuma mı yoksa ölüme mi yol açacağı ciddi bir sorundur. Hastanın içeriye, yani güvenliğe doğru kaçarak benini zulümden kurtarma girişimi, onu başka bir biçimde yitirme gibi daha da ciddi bir tehlike yaratır.

2 yorum:

piktobet dedi ki...

şizoid görüngü hakkındaki dramatik notlar'ın devamını merakla bekliyorum.. teşekkürler.

Burak Özkan dedi ki...

Bunun dışında belki bir tane daha yayınlarım bu şekilde. Ama onun dışında alıntılar mıyım, bilemiyorum. Çünkü zaten bu durumda ki hastaların durumları 'açıklamaları' itibariyle neredeyse aynı oluyor. Gerçi sanırım bu birçok psikolojik rahatsızlıkta da böyle. Ama meselenin 'ele alınış' biçimi olarak artık çok da kayda değer bir kitap olmadığını öğrendim 'sağlam' olduğuna inandığım bir kaynak tarafından. O yüzden, çok fazla üstünde durmayacağım.